De Voorgeschiedenis
Als lid van de voetbalclub SV Roggel zette Huub Alofs eind zeventiger jaren op de jaarlijkse feestavonden en andere clubfeesten ter verhoging van de feestvreugde met een aantal teamgenoten vaak korte sketches in elkaar. Daarbij werden dan ook liedjes gespeeld. In het complot zaten oa Jan en Ger Klompen, Lei Briels, Chris Baetsen maar ook Thijs Korsten, Jan Beek en Hans vd Beucken. In wisselende samenstelling presenteerden wij korte shows zoals Het NOS Journaal en de SV Roggel Goed Nieuws Show waarin wij op ludieke wijze voetbalzaken op de hak namen. Toen de SV Roggel op 6 november 1981 zijn gouden jubileum ging vieren, werd een jubileumcommissie opgericht die op het einde van dat voetbalseizoen een aantal jubileumactiviteiten moest gaan organiseren. De voorzitter van die commissie, Lod vd Beucken, vroeg mij om lid van de jubileumcie te worden met als speciale opdracht om een echte voetbalavond, een soort Roggelse avond voor het hele dorp te organiseren. Dit was de kans waar ik al lang op aan het wachten was. Zo kon op zaterdag 12 juni 1982 de SV Roggel Zwart-Wit Show in het oude La Rochelle gepresenteerd worden.
Overigens werd in het kader van de jubileumactiviteiten van de SV op 24 januari 1982 ook de elpee Roggel Leef… Klein Aardig Durpke gepresenteerd in een bomvol La Rochelle. Dit was een bijzondere gebeurtenis in het dorp en geïnteresseerden kunnen in de inlegtekst bij de Roggelse elpee en bij de later uitgebrachte CD de ontstaansgeschiedenis van dit unieke Roggelse muziekdocument nalezen. Maar dit geheel terzijde.
Het archief van de zwart-wit show
Er bestaat na al die jaren eigenlijk geen deugdelijk archief van de Zwart-Wit Show. Er zijn nog delen van programma’s, losse sketches, veel foto’s en andere wetenswaardigheden zoals vergadernotulen bij diverse groepsleden gevonden maar een volledig overzicht ontbreekt. Op de eerste plaats werd er in die tijd gewoonweg niet veel gearchiveerd. Verder zijn er door de tand des tijds veel bewaarde zaken gewoon verdwenen, opgeruimd of bij het oud papier terecht gekomen. Er moet dus veel uit herinneringen geput worden en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het geheugen na ruim 30 jaar ook veel te wensen over laat. Wellicht klopt het een of ander daarom niet helemaal maar in grote lijnen kunt u op deze website de geschiedenis van de Zwart-Wit show lezen.
Resumerend
Hoewel de 2 SV Roggel Zwart-Wit Shows en de 5 Zwart-Wit Shows lang voor de oprichting van de Stichting Puik hebben plaats gevonden, kunnen zij wel als voorloper van de Stichting Puik producties beschouwd worden. Niet alleen werd de Zwart-Wit Show gepresenteerd door dezelfde harde kern maar ook was de stijl (sketches met live muziek) van de latere Stichting Puik-produkties al duidelijk zichtbaar. Daarom zijn de Zwart-Wit Shows opgenomen in dit overzicht van de Stichting Puik. Ondertussen hadden wij 7 jaar op rij met veel plezier elk jaar een nieuwe Zwart-Wit Show gemaakt. Het maken van een nieuwe show is heel veel werk en werd ondanks het succes steeds meer een sleur. Er bestonden binnen de cabaretgroep ook verschillende ideeën over de te volgen koers (alleen in Roggel of ook buiten Roggel) en de cabaretgroep werd steeds groter wat de organisatie er niet makkelijker op maakte. Naast het schrijven van teksten en het repeteren moest steeds meer vergaderd worden om alles op elkaar af te stemmen. Voeg daarbij ook nog eens een drukke baan en het maken van cabaret werd steeds meer een last. Na de Zwart-Wit Show van 1988 besloot ik daarom met pijn in het hart te stoppen. Later bleek dat de zevende Zwart-Wit Show ook de laatste was.
Tot besluit
De Zwart-Wit Shows werden 7 jaar lang gepresenteerd in zaal La Rochelle. Het programma was in eerste instantie op Roggel geënt maar kende ook algemene sketches, liedjes en thematieken. We hadden toentertijd ook enkele jaren de ambitie om een speciaal algemeen programma buiten dorps te presenteren. Maar tot een grote doorbraak is het nooit gekomen. Zaten er in Roggel elke avond altijd ruim 300 mensen in het oude La Rochelle, de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de publieke belangstelling in den vreemde altijd tegen viel. Er zaten behalve onze eigen aanhang meestal maar hooguit 50 ‘vreemde’ toeschouwers in de zaal. Zelfs in Neer viel de publieke belangstelling tegen. Toen wij ’s morgens in zaal Landzaat hadden opgebouwd, gingen we na de sound check naar huis om wat te eten. Toen wij ’s avonds terugkwamen stond de hele parkeerplaats vol auto’s en er kwamen nog steeds mensen aan, vooral dames. Toen wij moesten beginnen, zaten er toch maar een kleine 100 mensen in onze zaal terwijl het zaaltje ernaast uitpuilde want de vrouwenbond hield daar een kienavond……